Menu

Školní jídelna Studentů Litovel

Zdraví na Váš stůl

Alergeny v zařízeních společného stravování

Poskytování informací o potravinách spotřebitelům
"Alergeny v zařízeních společného stravování"

Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen Nařízení EU č.1169/2011).
Nařízení EU č. 1169/2011 upravuje stávající předpisy o označování potravin v EU s cílem umožnit spotřebiteli (strávníkovi) informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace - informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Pro zařízení společného stravování (školní jídelny, závodní jídelny, restaurace, nemocnice.......) tak vyplývá povinnost informovat spotřebitele o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je v Nařízení EU č. 1169/2011 přímo uveden.
Běžně mohou alergickou reakci vylovat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionáůlních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další lze považovat též jablky, hrušky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

OZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK.

Zákonné ustanovení určuje provozovnám společného stravování "JASNĚ A ZŘETELNĚ OZNAČIT", jedná se o takové označení,  které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině nebo pokrmu přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislatvině značených potravin. Školní jídelna není povinna zajistit dietní stravování odpovídající individuálním dietním požadavkům. Označení alergenů v pokrmech nebude znamenat snížení kvality stravování nebo dokonce nebezpečí připravovaného pokrmu. Bude se jednat o velmi důležitou informaci pro osoby trpící potravinovou alergií nebo intolerancí, které musí některé potraviny ze svého jídelníčku naprosto vylpoučit.

Školní jídelna označí přítomnost alergenů přímo na jídelním lístku (písemná i elektronická podoba) číslem označující alergen. Seznam legislativně stanovených alergenů bude uveden  přímo na tištěném  jídelním lístku nebo v jeho těsné blízkosti (vyvěšen na nástěnce spolu s jídelním lístkem). Na webových stránkách školní jídelny bude seznam alergenů uveden v záložce JÍDELNÍČEK - Jídelní listek.

Seznam alergenů v souladu s Nařízením EU č. 1169/2011:

01 obiloviny obsahující lepek 08 suché skořápkové plody
02 korýši 09 celer
03 vejce 10 hořčice
04 ryby 11 sezamová semena (sezam)
05 jádra podzamnice olejné (arašídy) 12 oxid siřičitý a siřičitany
06 sójové boby (sója) 13 vlčí bob (lupina)
07 mléko 14 měkkýši
Náš web používá pouze nezbytné soubory cookies, které jsou zásadní pro základní fungování webu. Více informací. Zavřít